Cultuurbarbaar vs Crocodile Dundee
Een andere cultuur leren kennen. Eén van de redenen waarom we zo'n verre reisbestemming kozen. Ontdekken hoe mensen in Azië leven en overleven.
Ons westers bewustzijn koos in onze plaats toch maar het 'beste reisseizoen' uit. Niet het regenseizoen wegens 'te nat'. Ook niet het hete seizoen wegens 'te heet'. We kozen het droogseizoen, welke wordt bestempeld als 'ideaal' om naar Thailand te reizen. Dat is dan weliswaar buiten de uitzonderlijk hevige moessonregens van dit jaar gerekend. Thailand haalt al enkele weken het nieuws.
Met de spinnen die zich daar in grotere vorm dan normaal laten waarnemen, had ik me al enigszins verzoend (al is 'verzoend' een heel groot woord). Wateroverlast laat dan wel het échte 'overleven' zien, waarvoor we toch ook naar Azië gaan. Dat klinkt misschien erg grof maar als we gingen voor 'risicoloos' konden we even goed naar het zuiden van Frankrijk gaan. Dus met véél water kan ik ook nog leven.
Maar de 300 dodelijke krokodillen en 15 giftige slangen die ontsnapt zijn net dóór die wateroverlast, dat is dan weer juist een brug te ver. Dat die dieren zich dan ook nog uitgerekend op een plaats bevinden dat bovenaan ons verlanglijstje staat, is dan wel het toppunt. Zoals op de 'wanted' posters van in een goeie westernfilm, worden er beloningen uitgereikt voor het inleveren van een krokodil (dead or alive). Een povere €25 om je leven te riskeren, daar bedank ik toch voor. De kans dat ik een instant hartinfarct krijg als ik zo'n beest zie, is toch wel heel groot dus Crocodile Dundee zal ik niet moeten uithangen. Wat niet weet, niet deert zeggen ze dus ik ga gewoon mijn neus de lucht insteken of hopen dat het water hoog genoeg staat (of net niet).
Die andere cultuur, we zullen er in ieder geval tot over onze oren in zitten.